Založ si blog

Na úvod o anglickom trávniku

Toto je môj vôbec prvý blog….na internete.

Bude o anglickom trávniku. Je to starý známy vtip, ktorý je vlastne hlbokou pravdou, determinuje môj svetonázor, a preto považujem za dôležité ho uviesť hneď na úvod.

Pýta sa cudzinec záhradníka v Anglicku, ako to robiť, aby človeku narástol tak úžasný trávnik.

„To je veľmi jednoduché, pane“, ochotne odpovedal záhradník, „to musíte zasiať kvalitné semienka a potom už len pravidelne zalievať a kosiť.“ Na dve sekundy sa záhradník odmlčal. „Asi tak tristo rokov.“

 

Toľko teda na úvod. Ako vidíte, nevyzvracal som sa na blogovisko, svoje problémy a bolesti si budem riešiť mimo internet. Ale aby som od tejto nadčasovej pravdy ukrytej v úvodnom vtipe dostal k aktuálnemu dianiu, otváram debatu niekoľkými otázkami, ktoré je – podľa mňa –  ťažko zodpovedať, o to viac si myslím, že je dôležité ich zodpovedať, aby sa samým diskutujúcim rozjasnili určité súvislosti.

Ide o čoraz zjavnejšiu konfrontáciu Ruska a USA. V posledných mesiacoch sprevádzanú konkrétnymi nepriateľskými krokmi jedných voči druhým. Tuto sú otázky, ktorými sa snažím nájsť správny smer v tejto zložitej situácii:

 

1. Kedy a prečo vznikla nevraživosť medzi týmito dvoma veľkými štátmi?

2. Čo sleduje Rusko svojím konaním, čo sleduje Amerika svojím konaním? Aký je konečný stav, ktorý chcú jeden aj druhý (zo svojho pohľadu dosiahnuť)?

 

Nechcem žiadne hodnotiace odpovede (ktorý z nich je lepší, má viac pravdy, je viac v práve a pod.) Chcem jasné odpovede na tieto dve otázky. Pokúsim sa ich potom zhrnúť a vďaka nim sa lepšie zorientovať v súčasnej situácii.

Dejiny sa zastavili

12.10.2015

Prezident Lukašenko vyhral voľby piatykrát v rade, chce ho 83% Bielorusov. Všetko tam funguje bezchybne. Nie je tam nezamestnanosť, kriminalita, neporiadok, drogy, homosexuáli, politickí väzni (tých šesť, čo ich nedávno prepustil na nátlak západu, bol komparz). V Bielorusku sa prakticky zastavili dejiny, niet už čo meniť, všetko je v najlepšom poriadku. Raj na zemi.

1975-2015

05.08.2015

V týchto dňoch si pripomíname 40. výročie začiatku genocídy „Červených Khmérov“ na takmer polovici vlastného obyvateľstva (50%! – Stalin so svojimi gulagmi, koncentrákmi a násilnými presunmi celých národov do istej smrti – genocíde spáchanej na vlastných, sovietskych občanoch, bol v porovnaní s tým vlastne amatér.). Keby bola naša rodina (otec [...]

MH17

18.07.2015

Zatiaľ najväčším leteckým nešťastím (okrem 9/11, lebo to je kapitola sama pre seba) bola zrážka dvoch lietadiel na vzletovej dráhe letiska Los Rodeos na Tenerife v marci 1977. Vtedy zahynulo 583 ľudí v obidvoch lietadlách. Je to už takmer 40 rokov – to je dosť času na vyšetrenie okolností a príčin tejto havárie. V podstate sa na seba nabalilo niekoľko udalostí, [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 10755x
Priemerná čítanosť článkov: 2151x

Autor blogu

Kategórie